Kennisplatform voor
PFAS
-
Waterschappen pleiten bij Rijk voor landelijk PFAS-verbod in 2026
Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan. (Zeelandnet, 11 oktober)
Lees meer: zeelandnet.nl -
‘Rechtszaak om PFAS-verbod af te dwingen’
Partij voor de Dieren wil dat waterschappen een rechtszaak starten om PFAS-verbod af te dwingen als de minister niet dit jaar met dat plan komt. (De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant, 9 oktober)
Lees meer: halsterse-zuidwestkrant.nl -
Nieuw informatiepunt over PFAS in Zuid-Holland Zuid
Heeft u vragen over PFAS in Zuid-Holland Zuid? Hiervoor kunt u terecht op een nieuw centraal informatiepunt: www.pfasinfo.nl. Op deze website vindt u alle betrouwbare en actuele informatie over PFAS op één plek. (Waterschap Rivierenland, 9 oktober)
Lees meer: waterschaprivierenland.nl -
Gebruikte de brandweer PFAS-schuim bij schuimparty's? VRZ denkt van niet, maar weet het eigenlijk niet
Heeft de brandweer tien jaar geleden bij schuimparty's op verschillende plekken in Zeeland PFAS-houdend blusschuim gebruikt? De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) geeft aan dat betrokkenen zeggen van niet. Maar de VRZ weet het niet zeker omdat er geen registratie van het gebruik van het schuim is geweest tot 2022. Analyse van grondmonsters op de plek geven een verhoogde waarde PFAS aan die specifiek in blusschuim zitten. Experts denken dat het mogelijk is dat tijdens de party's mensen -kinderen en volwassenen- met schuim met PFAS-chemicaliën bespoten zijn. (Omroep Zeeland, 8 oktober)
Lees meer: omroepzeeland.nl -
Hoge concentraties PFAS via regenwormen in eieren hobbykippen
De hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland en de gemeente Altena in Noord-Brabant lijken via regenwormen te komen. Dat staat in onderzoek dat is uitgevoerd in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht. (NOS, 7 oktober)
Lees meer: nos.nl -
Sanering vervuilde grond vliegbasis loopt vertraging op: "In feite staat PFOS-kraan nu open"
Het saneren van de met PFOS-vervuilde grond op de vliegbasis in Leeuwarden loopt vertraging op. Defensie heeft het plan van aanpak voor het saneren nog niet klaar. (Omrop Fryslân, 4 oktober)
Lees meer: omropfryslan.nl -
Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'
Boeren gebruiken met PFAS vervuild water om hun gewassen te besproeien. Bij de uitlaat van de rioolwaterzuivering bij Kapelle hangt een slang in de sloot waar boeren water kunnen aftappen. En het waterschap vindt dat goed, blijkt uit onderzoek van Omroep Zeeland. (Omroep Zeeland, 30 september)
Lees meer: omroepzeeland.nl -
Oorzaak schuim bij zuivering Weurt: PFAS-lozing door bedrijf
In juni 2024 werd een incident gemeld bij de afvalwaterzuivering in Weurt, waar hoge concentraties PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) in het afvalwater werden ontdekt. Deze schadelijke stoffen zijn afkomstig van een bedrijf dat betrokken was bij de waterverontreiniging. Als gevolg hiervan werd het proces van het bedrijf stilgelegd, waardoor de schuimvorming op de zuivering afnam. (Beuningen nieuws.nl, 29 september)
Lees meer: beuningen.nieuws.nl -
Hennepplanten bij nieuwe Antwerpse gevangenis maken bodem PFOS- en PFAS-vrij: “Eén hectare filtert evenveel CO2 uit de lucht als een jong bos”
Een openbare cannabisplantage tegenover de nieuwe Antwerpse gevangenis? Nee, zo ver komt het nog niet. Wel hebben onderzoekers van de UHasselt en het bedrijf C-biotech uit Temse miljoenen hennepzaden in de grond gestopt op verschillende plaatsen in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Het doel: de bodem vrijmaken van PFOS en PFAS. “Met hennepteelt kunnen ook boeren hun grond saneren en voeden.” (PZC, 28 september)
Lees meer: pzc.nl -
Fraunhofer IWM onderzoekt gevolgen PFAS-verbod
De familie van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) staat onder streng toezicht. In de Verenigde Staten gaat in 2026 een rapportageregel gelden terwijl Europa sinds begin vorig jaar overweegt om deze stoffen industrieoverschrijdend te verbieden. De gevolgen van een dergelijk verbod op fluorpolymeren geeft drastische gevolgen voor veel industrieën. Maar wat voor uitdagingen ontstaan er bij de zoektocht naar geschikte vervangers? (Pomp NL, 25 september)
Lees meer: pompnl.nl