Skip to main content

Kennisplatform voor

PFAS

  • Vervolgonderzoek naar duurzaam DEX-filter dat 92% van PFAS verwijdert

    Nieuwe technieken om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS beter uit afvalwater te verwijderen zijn hoognodig. Daarom gaat waterschap Hollandse Delta de eerste, veelbelovende resultaten van een zogenoemd DEX-filter verder onderzoeken op hun awzi Dordrecht. Uit de eerste pilot in Lelystad bleek dat dit filter maar liefst 70% van microverontreinigingen uit rioolwater kan halen, concludeerde Witteveen & Bos in het onderzoeksrapport. (Waterforum, 2 december)
    Lees meer: waterforum.nl

  • Overheden dragen De Betteld op plan te maken voor schoonmaak PFAS vervuiling

    Provincie, waterschap en gemeente hebben de eigenaar van de zwemplas van De Betteld in Zelhem opgedragen om een plan van aanpak te maken om de PFAS vervuiling van het water in de zwemplas, de waterbodem, bodem en het grondwater op hun locatie op te ruimen. (Bronckhorst, 2 december)
    Lees meer: bronckhorst.nl

  • Activisten opgepakt voor blokkade fabriek Chemours

    De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade van de fabriek van Chemours in Dordrecht. Zeventien activisten van Extinction Rebellion zijn aangehouden. Ze hielden zich volgens de burgemeester niet aan de afspraken. Sommige activisten hadden zich vastgeketend aan de toegangspoorten. (NOS, 29 november)
    Lees meer: nos.nl

  • Waterschap test filter om PFAS uit water bij Chemours te halen

    Het waterschap Hollandse Delta heeft vlak bij de Chemours-fabriek in Dordrecht een nieuw filter geplaatst, waarmee onder meer PFAS en medicijnresten beter uit het water gehaald zouden kunnen worden. Het gaat om een proef die een half jaar duurt. Een woordvoerder van het waterschap zegt dat bewust is gekozen voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie naast Chemours. (Nederlands Dagblad, 28 november)
    Lees meer: nd.nl

  • Al 20.000 kiepwagens gehad: stort vervuilde grond in zandwinning bij Usselo zeker twee jaar langer door

    Het ondiep maken van de voormalige zandwinning tussen Enschede en Haaksbergen had in oktober eigenlijk afgerond moeten zijn. Maar het project dat tien jaar geleden van start ging heeft vertraging opgelopen. Vanwege nieuwe regelgeving ziet het Waterschap Vechtstromen geen andere keuze dan de afspraken over het storten van vervuilde grond en bagger te verlengen tot 2027. (Twente FM, 28 november)
    Lees meer: twentefm.nl

  • Schuimfeesten oorzaak PFAS-vervuiling in zwemplas

    Feesten met PFAS-houdend schuimmiddel is de meest waarschijnlijke oorzaak van de PFAS-vervuiling in de zwemplas van vakantiepark De Betteld in Zelhem. Dat laat de provincie woensdag weten. (Omroep Gelderland, 27 november)
    Lees meer: gld.nl

  • Nieuw hoofdstuk in PFAS-probleem: stortplaatsen raken vol

    Het Gelderse rivierengebied worstelt er al jaren mee: PFAS. De schadelijke chemische stoffen hebben de rivieren vervuild en de aanvoer ervan lijkt niet gauw te verminderen. Nu dient zich een nieuw probleem aan: de stortplaatsen voor met PFAS vervuild slib raken sneller vol dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw. (Omroep Gelderland, 28 november)
    Lees meer: gld.nl

  • Stortplaatsen voor vervuild bagger lopen extreem snel vol

    Het gehele Nederlandse rivieren­gebied blijkt vervuild met pfas, chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Speciale stortplaatsen voor zwaar vervuild bagger lopen daardoor veel sneller vol dan ­verwacht, blijkt uit onderzoek van Trouw. Rijkswaterstaat waarschuwt dat nieuwe onderwater-vuilnisbelten niet zomaar zijn aangelegd. (Archidat, 26 november)
    Lees meer: archidat.nl

  • Het leven van Geerts koeien is in gevaar door PFAS-nachtmerrie in Saeftinghe: 'Dat zou verschrikkelijk zijn'

    Geert en Kris Meersschaert uit Kieldrecht hadden een prachtig verkoopverhaal voor het vlees van hun koeien. Het grazen van de dieren in het natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe bezorgde het vlees een zilte smaak, door Geert pré salé genoemd. Nu lijkt het erop dat de honderd koeien onbruikbaar zijn geworden door de vondst van te hoge concentraties PFAS-chemicaliën. Het is het begin van een nachtmerrie. (Omroep Zeeland, 26 november)
    Lees meer: omroepzeeland.nl

  • Welke bedrijven PFAS gebruiken is onbekend

    Niemand weet precies welke bedrijven PFAS gebruiken, een groep chemicaliën die niet of nauwelijks afbreken. Dat bleek na een rondgang van ANP langs de 28 omgevingsdiensten in Nederland die toezicht op het milieu houden. Een woordvoerder van de omgevingsdiensten nam daarop contact op om te melden dat er geen overzichten zijn van bedrijven die PFAS gebruiken of uitstoten. (BNN VARA. 22 november)
    Lees meer: bnnvara.nl