Kennisplatform voor

PFAS

 • Hoe de PFAS-lobby het aanstaande verbod probeert af te zwakken

  Een deels door Nederland geïnitieerd voorstel om PFAS te verbieden is onderweg naar de Europese Commissie. De getroffen sector sputtert tegen. Zembla legde de argumenten van de PFAS-lobby voor aan drie experts: ‘Een klassieke truc om te vertragen en te verwarren.' En: 'Ze overdrijven gigantisch.’ (BNNVARA, 2 oktober)
  Lees meer: bnnvara.nl

   

 • Waarom wordt milieuvergunning Chemours niet ingetrokken na uitspraak rechter? En andere vragen beantwoord

  Deze week oordeelde de rechter dat Chemours bij de aanvraag van vergunningen had moeten melden welke risico's PFAS opleveren voor milieu en gezondheid. Het bedrijf heeft bewust informatie achtergehouden. (Een Vandaag, 1 oktober)
  Lees meer: eenvandaag.avrotros.nl

   

 • Chemours aansprakelijk voor milieuschade door pfas, oordeelt rechter

  Chemische fabriek Chemours in Dordrecht is deels aansprakelijk voor schade die gemeenten in de omgeving hebben geleden door vervuiling met pfas. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een tussenvonnis in een civiele zaak. (NOS, 27 september)
  Lees meer: nos.nl

   

 • Zeeuwse Staten willen vaart achter bevolkingsonderzoek naar PFAS

  MIDDELBURG (ANP) - Meerdere fracties in de Provinciale Staten van Zeeland vinden dat het te lang duurt voordat met het eerder aangekondigde landelijke bevolkingsonderzoek van het RIVM naar de blootstelling aan PFAS wordt begonnen. "We zijn al twee jaar bezig met dit verhaal, met het verhaal over de onrust onder de bevolking over hun gezondheid. Dit gaat veel te traag" zei SP-fractievoorzitter Ger van Unen. (Gezondheid, 25 september)
  Lees meer: gezondheid.nl

   

 • Veel Kamervragen over PFAS kan de minister niet beantwoorden

  Welke vergunningen heeft chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) eigenlijk gekregen voor het lozen van PFAS? Het antwoord op deze vraag moet minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schuldig blijven. Ook kan hij niet vertellen hoeveel boetes, sancties en dwangsommen er ooit aan het bedrijf zijn opgelegd. Het uitzoeken van deze informatie kost tijd, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn na de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’. (BNNVARA, 19 september)
  Lees meer: bnnvara.nl

   

 • Antwoorden op Kamervragen over berichtgeving omtrent PFAS

  Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden Ienw) geven antwoord op vragen over de berichtgeving rondom PFAS. De Tweede Kamerleden Bouchallikh (GroenLinks), Boutkan (Volt), Hagen (D66), Van Esch (PvdD), Beckerman (SP) en Thijssen (PvdA) hebben de vragen gesteld. (Rijksoverheid, 14 september)
  Lees meer: rijksoverheid.nl

 • Diederik Gommers: Sluit Chemours en test alle omwonenden op schadelijke stoffen

  De Chemours-fabriek in Dordrecht moet zijn deuren sluiten en de overheid moet een bevolkingsonderzoek doen naar de gezondheidsschade bij omwonenden. Daarvoor pleit intensivist Diederik Gommers in een interview met het AD. "Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen", aldus de oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gommers woont zelf in de omgeving van de vervuilende fabriek. (BNN Vara, 15 september)
  Lees verder: bnnvara.nl

 • Ook Statenleden willen vaart achter bevolkingsonderzoek pfas

  Zeeuwse Statenleden vinden dat het te lang duurt voordat er wordt begonnen met het landelijke bevolkingsonderzoek naar de blootstelling aan pfas. Dat bleek vanmorgen tijdens een commissievergadering. Eerder riepen Zeeuwse gemeenten rondom de Westerschelde al op om vaart achter het onderzoek te zetten. (Omroep Zeeland, 15 september)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 • Studie koppelt blootstelling aan PFAS-chemicaliën aan hogere kans op kanker bij vrouwen

  Vrouwen die zijn blootgesteld aan bepaalde soorten PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen. (Algemeen Dagblad, 18 september)
  Lees meer: ad.nl

 • Compleet PFAS-verbod gaat gemeenten rond Chemours niet ver genoeg, provincie smeekt om strengere wetten

  Het plan voor een Europees totaalverbod op productie en gebruik van PFAS gaat nog lang niet ver genoeg. Dat vinden Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht, de vier gemeenten die Chemours aansprakelijk stellen voor de verontreiniging van hun gebied met PFAS, zoals PFOA en GenX-stoffen. Tegelijkertijd vraagt de provincie Zuid-Holland de Tweede Kamer om meer mogelijkheden om Chemours aan te pakken. (BN de Stem, 15 september)
  Lees meer: bndestem.nl