-
Tijdgebrek oorzaak gebruik oude meetgegevens zwemadvies
De Provincie Zeeland en de GGD bevestigen dat er oude meetgegevens zijn gebruikt bij het het zwemadvies voor de Westerschelde, dat vorige week naar buiten kwam. Gisteren meldde Omroep Zeeland dat het zwemadvies deels was gebaseerd op oude gegevens. In een reactie schrijft de provincie dat 'tijdsoverwegingen' daarvan de oorzaak zijn. (Omroep Zeeland, 17 mei)
Lees meer: omroepzeeland.nl
-
Podcast de PZC deze week: PFAS in de Westerschelde, hoe groot is het gevaar?
Kun je nog je kinderen laten spelen in de zee bij Dishoek? Is het wel verstandig vis of zeegroenten uit de Westerschelde te eten? De zorgen over PFAS worden steeds groter. (PZC, 14 mei)
Lees meer: pzc.nl
-
‘Geen zwaar vervuilde grond in Vlaamse Maasplas Kinrooi’
De Vlaamse Maasplas mag niet verondiept worden met zwaar vervuilde grond. Die verzekering heeft het ministerie van IenW gekregen van de Vlaamse overheid. Zodra bekend is welke grondstromen gebruikt gaan worden, zal Nederland daarvan op de hoogte worden gesteld. Voor Nederlandse drinkwaterbedrijven is de toezegging onvoldoende om hun beroep tegen het storten in te trekken. (Waterforum, 10 mei)
Lees meer: waterforum.net
-
Aanpassing indicatieve niveaus van ernstige verontreiniging PFAS
De in juli 2021 vastgelegde risicogrenswaarden voor PFAS, PFOA en GenX kunnen worden gebruikt als indicatieve niveaus van ernstige verontreiniging (INEV’s). Deze vervangen de INEV’s uit maart 2020. (Bodemplus, 9 mei)
Lees meer: bodemplus.nl
-
Vlaamse zorgen over PFAS in nieuwe natuur langs Schelde
De Vlaamse overheid maakt zich zorgen dat door het creëren van nieuwe, buitendijkse natuurgebieden langs de Schelde de PFAS-vervuiling zich verder zal verspreiden. (PZC, 10 mei)
Lees meer: pzc.nl
-
Vlaanderen gaat gevolgen PFAS voor jongeren onderzoeken
Vlaanderen gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn van PFAS voor jongeren. Driehonderd jongeren die binnen een straal van vijf kilometer wonen van chemiebedrijf 3M bij Antwerpen wordt gevraagd bloed af te staan voor onderzoek. Men wil weten hoeveel PFAS zij in hun bloed hebben en hoe zij daar aan blootgesteld zijn. (Omroep Zeeland, 11 mei)
Lees meer: omroepzeeland.nl
-
Afgraven van dijk rond Hedwigepolder niet voor september van start
Het afgraven van de oude dijk rond de Hedwigepolder kan niet voor september van start gaan. Dat vertelde Jan-Frans Mulder, burgemeester van Hulst, zijn gemeenteraad vanavond tijdens een extra ingelaste raadsvergadering over PFAS. De rugstreeppad die in het gebied woont, zorgt er voor dat de graafmachines tot september moeten wachten. (Omroep Zeeland, 10 mei)
Lees meer: omroepzeeland.nl
-
Gemeente wil ook laatste kilo's uit vergunning Chemours
“Onze inzet is een gezonde leefomgeving voor onze inwoners. Stoffen als GenX horen niet thuis in het milieu, de lucht en het water. De uitstoot van deze PFAS door Chemours is drastisch verminderd. Dat is een positieve ontwikkeling. Maar wij willen ook graag die laatste kilo’s uit de vergunning. Helaas lukt dat nog niet”, schrijft de gemeente Sliedrecht in een reactie op de nieuwe vergunning voor chemiebedrijf Chemours, die is gepubliceerd. (Sliedrecht 24, 9 mei)
Lees meer: sliedrecht24.nl
-
PFAS en zwemmen in de Westerschelde
De hoeveelheid PFASPoly- en perfluoralkylstoffen in het oppervlaktewater bij Schaar van Ouden Doel in Zeeland heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van zwemmers. In het lozingswater van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath is meer PFAS gemeten. Het is niet onderzocht of zwemmen in water met deze hoeveelheid PFAS een risico vormt voor de gezondheid. (RIVM, 10 mei)
Lees meer: rivm.nl
-
De laatste stuiptrekkingen van de Hedwige
Opeens was de Hedwigepolder deze week weer volop in het nieuws. Met een rechtszaak, een verzoek bij de minister en een aangekondigd protest. De PFAS-vervuiling geeft de tegenstanders van de ontpoldering nieuwe moed. Maar heeft het allemaal nog zin? Een commentaar van politiek verslaggever Marcel Decraene. (Omroep Zeeland, 7 mei)
Lees meer: omroepzeeland.nl