1. Het Dordtse chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) tracht nieuw onderzoek naar de kankerverwekkende eigenschappen van GenX tegen te houden. ECHA (European Chemicals Agency), de waakhond van de Europese Unie voor chemische stoffen, eist dat Chemours verder onderzoek doet naar de gevaren voor de volksgezondheid. Chemours dat GenX zegt met de afwijzing “onwenselijk dierenleed” te willen voorkomen. (Joop, BNN VARA, 7 december)
  Lees meer: joop.bnnvara.nl

 2. De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat houdt op woensdag 11 december 2019 van 14.00 tot 17.00 een rondetafelgesprek over PFAS.(Tweede Kamer, 9 december)
  Lees meer: tweedekamer.nl

 3. Op 95 procent van de PFAS die het fabrieksterrein van Chemours in Dordrecht verlaat, is te weinig zicht. Dat zegt de provincie Zuid Holland. Het gaat om afvalstromen die het terrein verlaten. Chemours laat weten dat al het afval wordt gerecycled of vernietigd, maar volgens de provincie bestaat het risico dat dat ook in het milieu terechtkomt, omdat er te weinig zicht op is. (NOS, 5 december)
  Lees meer: nos.nl

 4. Lang niet alle stilgelegde projecten kunnen doorgaan, nu de PFAS-norm is verruimd. Vooral bij grote projecten en nat grondwerk heerst nog grote onzekerheid, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw. ‘Nog steeds is de norm irreëel.’ (Bouwmachines, 6 december)
  Lees meer: bouwmachines.nl

 5. De bouwproductie blijft ondanks de stikstof- en PFAS-problematiek in 2020 groeien, voorspelt het ING Economisch Bureau. In 2019 groeit de bouwproductie naar verwachting zelfs met 5 procent, de hoogste groei van alle Nederlandse sectoren. (Nu.nl, 5 december)
  Lees meer: nu.nl

 6. Meer ruimte voor bouwers en baggeraars, op een veilige manier voor onze gezondheid en het milieu. Met dat doel stelt minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de land- en waterbodem. (Bouw en uitvoering, 2 december)
  Lees meer: bouwenuitvoering.nl

 7. Normenbeleid - Eindelijk is er een PFAS-norm voor bouwend Nederland. Is daarmee het gezondheidsprobleem nu opgelost? Nou, nee. (NRC, 30 november)
  Lees meer: nrc.nl

 8. Voor veel Nederlanders komt de PFAS-crisis als een totale verrassing. Voor Amerikanen kwam die verrassing twintig jaar geleden al. Toch loopt Nederland voor op de bestrijding van het mens-gemaakte 'forever chemical' PFAS. Soms ten koste van de gezondheid van Amerikanen. (RTL Z, 29 november)
  Lees meer: rtlz.nl

 9. Een nieuwe veiligheidsnorm voor vervuilde grond leidde tot crisis in de bouw. Nu versoepelt minister Van Veldhoven de norm. Maar is dat veilig? (NRC, 28 november)
  Lees meer: nrc.nl

 10. Bouwers en grondverzetbedrijven kunnen opgelucht ademhalen. Het kabinet versoepelt de Pfas-normen. Het betekent dat driekwart van de bouwprojecten weer door kan gaan. (Trouw, 28 november)
  Lees meer: trouw.nl