Gisteren was er een bijzondere voorpremière van de spraakmakende film Dark Waters in Pathé Buitenhof in Den Haag. In samenwerking met Follow the Money en Movies that Matter was er een nagesprek met de deskundigen Arne Alphenaar (Expertisecentrum PFAS), Marian Schaapman (ETUI) en Mira Sys (journaliste) georganiseerd. O.l.v. Arne van der Wal, co-founder van Follow the Money, werd besproken hoe de film zich verhoudt tot de Nederlandse situatie. Dit leidde tot een bijzonder en persoonlijk gesprek!
Vanaf a.s. donderdag 23 januari is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.
Wilt u meer weten over PFAS en de actualiteit van dit onderwerp? Het Expertisecentrum PFAS heeft een cursus ontwikkeld om hier dieper op in te gaan. Met de (recente) publicatie van het ‘Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en bagger’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de problematiek rond PFAS in grond, grondwater en bagger actueler dan ooit.
De cursus 'Omgaan met PFAS in grond, grondwater en bagger' van het Expertisecentrum PFAS is opgezet om ambtenaren, aannemers, adviseurs, verwerkers en bedrijven effectief om te leren gaan met de PFAS problematiek in het algemeen, en met het tijdelijk handelingskader in het bijzonder.
De extra cursus staat gepland voor:
7 november, Restaurant Griftpark 1 in Utrecht
Aanmelden kan hier.
Voor meer informatie klik hier.
De cursus wordt gefactureerd door TTE Consultants. Het KvKnummer is: 08081731.
Kennissessie omtrent PFAS bij Milon in Veghel
Op donderdag 6 en 13 juni hebben waren Martijn van Houten en Elisabeth van Bentum van het expertisecentrum PFAS aanwezig als gastsprekers bij een kennissessie omtrent PFAS bij MILON in Veghel. Martijn sprak over de achtergrond van PFAS en recente ontwikkelingen in Nederland, Elisabeth vertelde over de PFAS in de praktijk (bemonstering, analyses en mogelijkheden bij saneren) en gaf wat voorbeelden van locaties in Nederland waar PFAS zijn aangetroffen.
Tijdens en na presentaties ontstonden interessante discussies over o.a. hoe om te gaan met de veiligheid bij werkzaamheden in PFAS verontreinigde grond, nut en noodzaak van diverse type PFAS analyses en wat te doen met PFAS houdende grond bij tijdelijke uitname. De presentaties zijn hier te downloaden:
- Presentatie PFAS Milon, Wat zien we in NL? - Elisabeth van Bentum
- Presentatie PFAS Milon, PFAS in de praktijk - Elisabeth van Bentum
- Achtergrond PFAS en recente ontwikkelingen in NL - Martijn van Houten
Bemonsteren van PFAS
Op 14 december 2017 gaf het expertisecentrum PFAS een presentatie over het bemonsteren van pfas in nederland. De presentatie kunt u hier downloaden.
-
Het Expertisecentrum PFAS organiseert zo nu en dan symposia en andere bijeenkomsten voor kennisuitwisseling. De partners van het Expertisecentrum vertellen daarbij vanuit hun expertise over PFAS-gerelateerde en andere relevante onderwerpen. Deze presentaties stellen wij hierbij beschikbaar: